Max Verstappen inhaalrace in Brazilië in 2016

De Formule 1 kent vele hoogte-en dieptepunten, maar één van de grootste prestaties werd geleverd door onze landgenoot Max Verstappen. Iedereen zal dan wel denken dat we zijn eerste Grand Prix overwinning bedoelen, behaald op zondag 15 mei op het circuit van Cataluyna in Barcelona, ook een prestatie van formaat natuurlijk want nog nooit won een Nederlander een Grand Prix in de Formule 1. Maar we bedoelen de legendarische race van diezelfde Max Verstappen op 13 november 2016 op het circuit van Interlagos in Brazilië.

Regen

De Grand Prixe op Interlagos stond helemaal in het teken van de regen, de race begon al tien minuten later en begon ook nog eens achter de safety car. Na zeven ronden verdween de safety car in de pits en de race ging nu echt van start, Max pakte direct de derde plaats door Kiki Raikkonen al direct voorbij te rijden. Na een crash van Ericsson komt de safety car weer op de baan en komt er weer een herstart wederom achter de safety car. Na een half uur in de wedstrijd wordt de race voor de derde keer stilgelegd en volgt er weer een herstart.

Vlak na deze herstart pakt Verstappen de tweede plek in de race en is Max op zoek naar de maximale grip voor zijn bolide, die heeft nog niet gevonden want iedereen schrikt als hij spint, ondanks die spin weet hij toch de tweede positie te behouden. Als de baan lijkt op te drogen gaan Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo naar binnen om te wisselen naar de intermediate banden, een slechte keus bleek later want de regen kwam vlak de wissel weer met bakken uit de lucht. Weer volgde een safety car situatie na de crash van Felipe Massa. Max vlucht weer de pits in en ging terug naar de regenbanden, hij viel daardoor ook terug naar de 16e plaats.

Inhaalrace

De safety car verliet de baan en Max Verstappen moest kijken wat er nog te redden viel vanaf P16. Wat volgde was een inhaalrace die zijn weerga niet kende, zestien ronden voor het einde ligt Verstappen nog op P16. Verstappen gaf gas en hoe, de één na de andere coureur werd voorbij gereden, ook zijn ploeggenoot zag Verstappen voorbij schieten. Ook de strijd met Sabastian Vettel laait weer even op, maar ook voor Vettel is er geen kruit gewassen tegen een ontketende Max Verstappen. Aan het eind van de race stond Max op een fantastische derde plek, een plek die voelde als een overwinning.

Iedereen in de pitstraat was het er mee eens dat dit een prestatie van formaat was, die je zelden of nooit op een racecircuit ziet. Zijn teambaas Christian Horner had nog nooit zo’n race gezien op en Formule 1 circuit. Max Verstappen werd overladen met complimenten, zelfs van Nikki Lauda die vaak kritiek uitte op de rijstijl van Max. Het gesprek in de catacomben tussen de nummers één tot en met drie ging na de race niet over de overwinning van Lewis Hamilton maar over de inhaalrace van Max Verstappen. Er is door Max Verstappen weer een stukje Formule 1 geschiedenis geschreven op het circuit van Interlagos in Brazilië.