Nederlanders in de Formule 1

Nederlandse sterren

De Formule 1 heeft altijd zijn sterren gehad, namen als Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jacky Stewart, Ayrton Senna, Michael Schumacher en Sebastian Vettel staan bij elke Formule 1 liefhebber in zijn geheugen gegrift. Maar door de jaren heen hebben ook 15 Nederlanders hun opwachting gemaakt in het Formule 1 circus. Niet met al teveel succes overigens, er werd wel eens een puntje gepakt maar grote successen bleven uit. Tot het moment dat Max Verstappen als jongste Formule 1 coureur ooit zijn opwachting maakte op het circuit. Maar wie waren die Nederlandse coureurs die Max Verstappen voor gingen en waar reden zij voor, en hebben zij ook wel eens punten gepakt? We hebben deze Nederlandse coureurs eens voor jullie op een rijtje gezet.

Jan Flinterman: Hij reed maar één Grand Prix dat was de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort in 1952, Flinterman reed die race voor het team van Maserati.

Dries van der Lof: Ook Dries van der Lof reed in die Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort mee, hij reed voor het team van HMW en ook voor hem bleef het bij die ene Grand Prix.

Ben Pon Junior: In 1962 reed Ben Pon voor het team van Porsche maar één race de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort, zijn race duurde maar twee ronden toen kreeg hij een ongeluk.

Carel Godin de Beaufort: Hij reed tussen 1957 en 1964 in totaal 31 Grand Prix voor het team van Porsche, de 2 meter lange en 118 kilo zware Beaufort was een opvallende verschijning. “De Racende Jonkheer” zoals hij ook wel werd genoemd verongelukte in 1964 tijdens de training voor de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring.

Gijs van Lennep: Gijs van Lennep kwam tussen 1971 en 1975 10 keer uit voor de teams van Surtees, Iso-Marlboro en Ensign, zijn beste resultaten in de Formule 1 behaalde hij in 1973 en 1975 met twee keer een zesde plaats.

Roelof Wunderink: In 1975 reed Wunderink voor het team van Ensign, hij was bij 6 Grand Prix betrokken maar wist zich slechts drie keer voor de race te kwalificeren, WK punten won hij niet.

Johan Hayje: In het seizoen 1976-1977 reed hij 7 Grand Prix voor het team van Penske en RAM Racing, ook hij won geen WK punten.

Michael Bleekemolen: Hij kwam 5 keer in actie tijden een Grand Prix in de jaren 1977 en 1978, hij reed voor RAM Racing en ATS Racing Team. Hij wist zich maar één keer voor de race te kwalificeren.

Jan Lammers: Hij reed tussen 1979 en 1982 voor de volgende teams: Shadow, ATS Racing, Ensign en Theodore, in 1992 maakt hij na 10 jaar zijn comeback voor het team van March in de GP van Japan en Australië, omdat het team failliet ging eindige de carrière van Jam Lammers.

Huub Rothergather: In de jaren 1984-1986 reed hij 30 Grand Prix voor de teams van Spirit, Osella en Zakspeed. Zijn beste resultaat was een 7e plaats in de Grand Prix van Australië. Hij stopte in1986 omdat hij geen sponsors meer konden vinden, die hem financieel wilde ondersteunen.

Jos Verstappen: Verstappen reed tussen 1994 en 2001 maar liefst 107 Grand Prix voor de volgende teams: Benetton, Simtek, Footwork Arrows, Tyrrell, Stewart, Arrows en Minardi. Hij belandde twee keer op het podium in zijn debuut jaar.

Christian Albers: Hij reed tussen 2005 en 2007 in totaal 46 Grand Prix voor de teams van Minardi en Midland (Spyker). In zijn eerste jaar reed hij in de Grand Prix van Amerika na een mooie 5e plaats.

Robert Doornbos: Robert Doornbos kwam niet verder dan 11 Grand Prix voor de teams van Jordan, Minardi en Red Bull. Zijn beste klassering is een 12e plaats. Doornbos behaalde geen WK punten.

Giedo van der Garde: Giedo van der Garde kwam in 2013 tot 19 Grand Prix voor de teams van Caterham en Sauber. Van der Garde behaalde in zijn carrière geen WK punten.

Max Verstappen

Is nog steeds actief in de Formule 1, hij reed eerst voor het team van Toro Rosso en nu voor het team van Red Bull. Max Verstappen is de zoon van Jos Verstapppen en is de jongste coureur ooit in de Formule 1. Max is ook de eerste Nederlander die ooit een Grand Prix won. Hij deed dat in 2016 in de GP van Barcelona.