Het Grand Prix circuit van Monaco

Een Formule 1 seizoen duurt altijd zo’n 21 races, wedstrijden waar elke raceliefhebber naar uit kijkt, maar zo als altijd in de sport zijn er bepaalde wedstrijden die de zogenaamde kers op de taart zijn. Een Ajax-Feijenoord of Nederland-Duitsland wedstrijden waar je voor op het puntje van je stoel gaat zitten. In de autoracerij zijn dat de 24 uur van Le Mans, De Indianapolis 500 of de Formule 1 race door de straten van Monaco. Deze drie races vormen de drie belangrijkste en bekendste races in een sportjaar.

Bugatti

Er werd al in Monaco geracet voordat het Formule 1 kampioenschap bestond. Op 14 april 1929 won William Grover-Williams in een Bugatti 35B de eerste race, daarna was er elk jaar een race tot 1938 toen de crisis en Wereldoorlog Twee roet in het eten gooide. In 1948 werd de draad weer opgepakt en was het Giuseppe Farina die de eerste winst na WOII pakte.

Als je eigenlijk goed kijkt voldoet het niet meer aan alle eisen voor een goed en veilig Formule 1 circuit. Er is geen ruimte voor grintbakken en andere veiligheidsmaatregelen. Het circuit heeft een lengte van 3.340 meter en maar liefst 18 bochten, het is verre weg het kortste circuit van alle races, veel ruimte om in te halen is er niet, met de Grand Hotel Hairpin een zogenaamde haarspeldbocht heeft het de langzaamste bocht van alle formule 1 races. Monaco moet eigenlijk worden omgebouwd van stad naar Formule 1 circuit, het duurt zes weken om alles op te bouwen. Bekende punten op het circuit zijn er ook, zoals de Avenue de Monte Carlo langs het wereldberoemde casino, of Piscine het stuk bij het zwembad en natuurlijk de lange tunnel. Mede hierdoor is de Formule 1 race op het circuit van Monaco een klassieker geworden door de jaren heen, en wordt er al überhaupt niet over nagedacht om deze race van de racekalender te halen.

Ayrton Senna

Ieder Formule 1 coureur wil eigenlijk graag een keer Monaco winnen, want die moet je echt op je palmares hebben staan. Nog altijd heeft de verongelukte Ayrton Senna het record op zijn naam staan van de meeste overwinningen op Monaco, Senna won de race maar liefst zes keer. Michael Schumacher en Graham Hill wisten de race vijf keer te winnen. Opmerkelijke races waren er natuurlijk ook in Monaco, wat te denken van de race in 1996 toen maar vier auto’s de eindstreep haalden en Olivier Panis zijn eerste en enige zege in de Formule 1 behaalde. Ook de race in 1982 was opmerkelijk Ricardo Patrese won de wedstrijd nadat in de laatste ronde tot drie keer toe de leider op dat moment uitviel. De Grand Prix van Monaco blijft een wedstrijd voor de echte liefhebber, de race in 2016 werd gewonnen door Lewis Hamilton en wie weet is Max Verstappen op 28 mei de winnaar in 2017.